Sokkal olcsóbb lehet a Dacia Logan utódja

2007.02.13. 11:43

Lehet, hogy Európában nem is lesz kapható a Renault következő népautója, viszont valóban 5000 dollár, azaz 980 ezer forint alatti áron kerülhet piacra.

Carlos Goshn, a Renault-Nissan szövetség első embere beszélt az új világautó-tervezetről, amelyet kifejezetten az olyan nagy befogadóképességű, de nagyon költségérzékeny piacokra szánnak, amilyen India vagy Kína. Goshn szerint az alacsony ár érdekében kompromisszumokat kell kötni például az autók biztonsága, vagy károsanyag-kibocsátási mutatói terén, ezért az új típus valószínűleg már nem kerülhet forgalomba Európában, de csak így vehetik fel a versenyt a Tata, a Hyundai és a Toyota modelljeivel. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a lesz-e a jelenlegi Loganhoz mérhetően olcsó, Európában is forgalmazható Renault típus, de a franciák alighanem öngólt lőnének, ha nem készítenének ilyet, hiszen nemcsak Kelet- és Közép-Európában, de még Nyugat-Európában is jelentős mennyiséget adnak el a típusból.

A Loganból tavaly mintegy 250 ezer példány talált gazdára, de az eredeti tervektől, amelyben csaknem egymillió ilyen autó eladása szerepelt évente, egyelőre nagyon messze van a Renault. Valószínűleg ennek is köszönhető Goshn döntése, hiszen az eredeti tervek felvázolásakor még a Loganról is ötezer dolláros autóként beszéltek, és ilyen alacsony árral valóban meg lehetne hódítani a világot.