A Hyundait is hírbe hozták a Chryslerrel

2007.02.19. 11:03

Amióta felröppent a hír, hogy a Chrysler eladósorba kerülhet , a újabb és újabb pletykák bukkannak fel a lehetséges vásárlókkal kapcsolatban. Elsőként a General Motorst említették, mint lehetséges vásárlót, majd kiderült, hogy a GM és a Chrysler csupán egy új, közös terepjáró- és kisteherautó-család kifejlesztéséről tárgyal.

Ekkor bukkant fel a Hyundai neve, érdekes módon elsőként a brit sajtóban. Az angolok spekulációja nem nélkülözi a logikát. A koreaiak nyilván hasznát vennék a Chrysler hatalmas amerikai kereskedőhálózatának, és olyan típusokhoz jutnának, mint a Chrysler 300C vagy a Dodge Ram, amelyekhez hasonlót egyelőre nem gyártanak. Ráadásul a két cég közös fejlesztésű négyhengeres motorcsaládnak köszönhetően már most is kapcsolatban áll egymással. Az elmélet egyetlen hibája, hogy a Hyundai részéről tagadják.

Egyelőre persze még semmi sem biztos, az sem, hogy a Chrysler és a Mercedes valóban elválik egymástól, és ha mégis, akkor a német vezetésnek nem lesz könnyű olyan vásárlót találni, aki a tavalyi 1,3 milliárd dolláros veszteség ellenére hajlandó a nyakába venni a Chryslert. A Hyundainak volnának forrásai a Chrysler átalakítására, hiszen jelenleg minden nagyobb piacon terjeszkedik, és nyereséget termel, inkább az a kérdés, hogy megérné-e a koreaiaknak – vagy bármelyik másik autógyártónak – a befektetés.