Összecsukható városi villanyautó a jövőből

2007.02.21. 11:26

Amerika talán legismertebb műszaki egyetemén, az MIT-n fejlesztik a képen látható kétszemélyes városi kisautót, amely nemcsak tisztán elektromos hajtásláncával tűnik ki a hasonló tanulmányok szürke tömegéből, de érdekes, összecsukható szerkezetével is.


Galéria - kattintson a képre

Az alapötlet nem új - legutóbb az egyszemélyes Toyota i-Unitnál találkozhattunk vele –, de roppant látványos. Az egyszerűen csak City Carnak, azaz városi autónak elnevezett négykerekű, amely alaphelyzetben is csupán 2,5 méter hosszú,


Galéria - kattintson a képre

az alváz közepére épített vízszintes tengelyű csukló révén lábujjhegyre állítható, így akár másfél méteres helyen is parkolhat. Az apró autónak persze nem ez volna az egyetlen újdonsága. A fejlett fedélzeti számítógép induláskor pillanatok alatt az utasok alkatához igazítaná a belső teret, érkezéskor pedig segítene a legközelebbi parkolóhely felkutatásában.

A General Motors segítségével folyó fejlesztés még a tervezési fázisnál tart, de az MIT kutatói azt tervezik, hogy az év végére előállnak egy működőképes prototípussal.