Opel-motort kaphat a Lada Kalina

2007.02.22. 11:55

Az AvtoVAZ vezetése korszerűbb motorral szeretné felélénkíteni a kisautó iránti keresletet, ezért tárgyalásokat kezdett a GM-mel.

Orosz újsághírek szerint a jelenleg használt 1,6 literes, de csupán 81 lóerős négyhengerest az Opel 1,4 literes, 90 lóerőst Twinport Ecotec motorjával szeretnék felváltani. Ha a tárgyalások a GM Europe és az AvtoVAZ között eredményesen zárulnak, akkor az Opel Astra, Corsa és Tigra modellekből ismert négyhengeres 2008-tól kerülhet be a Lada legújabb modelljébe. Az előzetes számítások szerint a Kalina előállítása az Opel motorjával sem lesz sokkal drágább, mint jelenleg: a régi Lada-motor előállítási költsége kb. 1100, az Ecotec motoré pedig 1300 euró, így még az is elképzelhető, hogy a Ladának még áremelés nélkül is megéri áttérni az új motor alkalmazására.

A Kalina legnagyobb problémája a kezdetektől a folyamatos késés. Az autót még 1999-ben mutatták be először, és akkoriban még kifejezetten korszerűnek tűnt, de a gyártáshoz szükséges szerszámokat csak 2004-re sikerült beszerezni, és a gyártást is igen lassan sikerült felfuttatni. Így a biztosnak hitt piacon időközben megkapaszkodhattak a külföldi riválisok, a Chevrolet Aveo, a Skoda Fabia, és persze a Renault Logan, amely olcsóbb, korszerűbb, és ha igaz, még jobb minőségű is, mint a Kalina. A Ladának tehát fel kell mutatnia valamit, hogy a Kalina eladásait megfelelő szintre hozza, nem is beszélve az exportról, ami eddig nemigen váltotta be a hozzá fűzött reményeket.