Ragadozóhal lesz az új Jaguar XJ

2007.02.22. 14:04

Az XF-hez hasonlóan teljesen új formatervet kap a Jaguar következő csúcsmodellje is. Az X351 néven fejlesztett, az elődjéhez hasonlóan alumínium vázszerkezetű autó fejlesztését ugyan még csak most kezdték meg, de egy brit magazinban már most megjelentek az első vázlatok.


Galéria - kattintson a képre

A cég tanult a korábbi hibájából és szakít konzervatív formatervezési gyakorlatával: valami teljesen újat próbál hozni a luxusautók piacára. Ideje is volt, hiszen a jelenlegi XJ külsejében még mindig felfedezhető a 39 évvel ezelőtt bemutatott első generáció karaktere, és a vásárlók egyre kevésbé értékelik, hogy a Jaguar csúcsmodellje mindig ugyanúgy néz ki, miközben más gyártók minimum tízévente új formákkal rukkolnak elő. A fejlesztés eredménye persze még nagyon messze van, ha minden a tervek szerint halad, akkor is csak 2009 végére válik bemutatásra éretté az XJ-utód.

A műszaki részletekről épp ezért nagyon keveset tudunk, bár úgy néz ki, az új típusban újra visszatérhet a soros hathengeres motor, igaz, ezúttal már nem a Jaguar saját fejlesztése, hanem a Volvo hathengeresének újabb, hosszában beépíthető változata kerülhet a luxuskocsi motorházteteje alá. Emellett érkezik egy új nyolchengeres is, a pletykák szerint 5 literes hengerűrtartalommal és kompresszorral, valamint legalább 500 lóerővel, így a Jaguar teljesítményben is felveheti a versenyt a német konkurencia legerősebb modelljeivel.