Hibrid Kia Rio Genfre

2007.02.23. 12:37

A koreai hibrid már tavaly elkészült, de elhalasztották a bemutatását, méghozzá nem is műszaki, hanem pénzügyi okokra hivatkozva.

A benzin-elektromos változat nem sokban különbözik a nagy sorozatban gyártott Riótól: az orrába ugyanaz az 1,4 literes négyhengerest építik, mint az alapkivitelébe, igaz, a motort ezúttal úgy hangolták, hogy minél kevesebbet fogyasszon, így a 97 lóerőből csupán 90 maradt. A benzinmotor mellett azonban egy 12 kW (16 lóerő) csúcsteljesítményű aszinkron villanymotor is besegít a hajtásba, így a hibrid összességében mégis erősebb, mint a legolcsóbb benzines Rio.

Sajnos az érdekesebb adatokat, így a fogyasztásra és a menetteljesítményekre vonatkozó értékeket egyelőre nem közölte a Kia, de ezzel még rá is érnek, hiszen egyelőre szokványos forgalmazást nem terveznek: az idén csupán 4000 példányt készítenek az autóból, és ezeket a további vizsgálatok céljából használatra adják át hétköznapi felhasználóknak, hogy még több adathoz és tapasztalathoz jussanak a technológiával kapcsolatosan.

Ha lesz nagyobb volumenű sorozatgyártás, akkor az csak a monstre teszt lezárása, az eredmények kiértékelése és a hajtáslánc továbbfejlesztése után kezdődhet.