A Fiat feltámasztja az Abarth márkát

2007.02.27. 09:20

Genfben két Grande Punto változat viseli majd a skorpiós címert, de úgy néz ki, ez csak a kezdet.


Galéria - kattintson a képre

Az igazi újdonság a Grande Punto Abarth Preview elnevezésű autó. Ez a Grande Punto rég várt utcai sportváltozatának előzetese, látványos külsővel, feszes hangolású futóművel és az új 1,4 literes Fiat turbómotorral, amelynek a csúcsteljesítménye ezúttal 155 lóerő. A Grande Punto eleve sportkocsikra emlékeztető formáit hatalmas nyílásokkal szabdalt első lökhárítóval, vaskos fekete sárvédő-szélesítésekkel és küszöbökkel, lakkfekete tetővel és hatalmas felnikkel dobták fel a Fiat tervezői. Az Abarth hagyományokat ebben az esetben a gyöngyházfehér fényezés, a tengelyek vonalában oldalt végigfutó jellegzetes vörös csíkozás, és a Fiat-jelvényeket felváltó skorpiós logók képviselik. Az összkép meggyőző, és mire a szériaváltozat elkészül, alighanem az autó képességei is azok lesznek, mivel a Fiat ígérete szerint a motor teljesítménye addigra 180 lóerőre emelkedik.


Galéria - kattintson a képre

A másik Abarth ruhába öltöztetett Grande Punto a tavaly Fiat színekben sikert sikerre halmozó S2000 versenyautó idei változata. A kétliteres, 270 lóerős raligép nem változott sokat tavaly óta, csak a festését módosították az Abarth hagyományainak megfelelően. Oldalt itt is megjelenik a tripla vörös Abarth-csíkozás, igaz, sokkal hangsúlyosabb formában, a versenygép tetején a régi Abarth modellek vörös-fehér kockás mintája bukkan fel, elöl pedig az olasz zászló zöld-fehér-pirosa jelenik meg a lámpákat összekötő tenyérnyi széles matricán. A vörös felnikkel, és a C-oszlopon feszítő skorpiós címer igazán jól áll az S2000-esnek, igaz, nekünk már a tavalyi kék-fehér festéssel is tetszett.

Sajnos a Fiat egyelőre nem árult el ennél többet, de az Abarth márka feltámasztását láthatóan komolyan gondolják az olaszok, így nem csodálnánk, ha a skorpiós jelvény a következő néhány év során szép lassan az összes típusukon felbukkanna.