Egy igazi Bugatti-kihívó Svájcból?

2007.03.01. 14:04

A Weber Sportscar nevű kis cég a Veyronhoz hasonlóan gyors autó bemutatására készül. Az áprilisi Top Marques Monaco Auto Show-n bemutatkozó sporkocsi nevét ugyan még nem ismerjük, de néhány elnagyolt vázlatot, és a megcélzott menetteljesítmény-adatokat már közzé tették.


A fura formaterv a legkorszerűbb versenytechnikát takarja: a hátsó tengely elé egy kompresszoros, 7,2 literes, V8-as motor kerül szárazkarteres olajozással, hengerenkénti gyújtótekerccsel és könnyűfém öntvény motorblokkal, csupa olyan megoldással, amelyekkel még ma is csak a versenymotorokban találkozhatunk. A nagy teljesítményű nyolchengeres egy villámgyors, hatsebességes szekvenciális sebességváltón keresztül mind a négy kereket hajtja. Ráadásul a teljes hajtáslánc saját tervezés, és részben a kivitelezést is a Weber végzi.


Galéria - kattintson a képre

A sportkocsi vázszerkezete érdekes módon nem az ebben a kategóriában megszokott karbonszálas fürdőkád-forma, hanem egy alumínium szerkezet, amely mindössze 65 kilogrammos, és állítólag kivételes merevséget biztosít. A karosszériaelemek megformálásánál persze már használnak szénszálas anyagokat is, ahogy a belső térben is. A féktárcsák szintén szénalapú kerámiából készülnek: a 380 mm átmérőjű tárcsákat 12 dugattyús féknyergek harapják.

A sok műszaki hókuszpókuszra persze szükség is lesz, hiszen az összesen csupán 1100 kilogramm össztömegű autó elméletileg képes lesz elérni a 400 km/h-s végsebességet, és 2,7 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-s tempót. A Weber Sportscar ígéreteinek megvalósulása ugyan nem elképzelhetetlen. Bár annak idején a Bugattinak is évekbe telt, amíg gyártásra éretté csiszolta a Veyront, háta mögött a VW-csoport teljes műszaki és anyagi hátterével, így elég hihetetlennek tűnik, hogy egy apró svájci manufaktúra gyakorlatilag ugyanilyen eredményeket érne el sokkal rövidebb fejlesztéssel. Egy hónap múlva biztosan kiderül, hogy hol is tartanak valójában, mint ahogy az is, hogy egy Weber sportkocsi árából hány Bugatti jön ki.