Koenigsegg CCGT: szupersportkocsi versenypályára

2007.03.05. 10:16

A villámgyors utcai modelljeiről ismert svéd gyár versenyautót épített a szériagyártású CCX alapjaira. A CCGT elnevezésű autót az FIA GT1 kategóriájának szabályai szerint alakították ki, így számos ponton meg kellett változtatni a bevált konstrukciót.


Galéria - kattintson a képre

A 4,7 literes, 806 lóerős, kompresszoros, V8-as motor például nem felelt meg az előírásoknak, ezért eltávolították róla a feltöltőt, hengerűrtartalmát 5 literre növelték, így teljesítménye 600 lóerőre csökkent. Ugyanakkor az autó alapos fogyókúrán esett át, több mint 150 kilogrammot sikerült lefaragni a tömegéből. Ez első hallásra felesleges erőfeszítésnek tűnhet, hiszen így az autó tömege alig éri el az egy tonnát, miközben a szabályok szerint egy GT1-es versenyautónak minimum 1100 kilogrammosnak kellene lennie.


Galéria - kattintson a képre

A szükséges száz kilogrammnyi pluszsúlyt azonban ballasztok segítségével a lehető legalacsonyabban, a súlyeloszlás szempontjából ideális helyen szerelhetik a karosszériába, így javul az autó stabilitása. A CCGT karosszériája is megváltozott a CCX-hez képest, hosszabb orrot és hátsó részt alakítottak ki, mivel így nagyobb leszorítóerőt termelő aerodinamikai elemek kialakítására nyílt mód. Egyelőre nem tudni, hogy kik, mikor és hol versenyezhetnek először az új autóval, de nincs kétségünk afelől, hogy a Koenigsegg versenygépét még az idén viszontláthatjuk akció közben is.


Mindeközben az apró manufaktúra utcai modelljének fejlesztését sem hanyagolta el. Elkészült a CCX alkoholos üzemanyaggal is használható változata, a CCXR, amelyben kihasználták a környezetkímélő hajtóanyag kedvező tulajdonságait. Az átdolgozott motor így nem csak tisztább, de erősebb is, mint korábban: teljesítménye alkohollal használva 1018 lóerőre nőtt, maximális forgatónyomatéka pedig eléri az 1060 Nm-t, így a CCXR 3,2 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, és elméletileg 400 km/h-s sebességgel is száguldhat. Ráadásul a szükséges átalakítások a korábban eladott CCX-eken utólag is elvégezhetők.