Elképesztő Honda hibrid Genfben

2007.03.07. 10:18

Lassan elmerülünk a hibrid hajtású tanulmányautók tengerében, de a Hondának így is sikerült emlékezeteset alkotni ebben a műfajban. A Honda Small Hybrid Sports Conceptben a hajtáslánc a legkevésbé érdekes, már csak azért is, mert csupán annyit tudunk róla, hogy egy kis benzinmotor és egy villanymotor az első kerekeket hajtja egy fokozatmentes automata váltó közbeiktatásával.


A formaterv viszont lenyűgöző. Egyszerre tréfás, nosztalgikus és jövőbe mutató. A Honda európai fejlesztőközpontjában, a németországi Offenbachban készült, valahogy mégis olyan, mint egy húsz évvel ezelőtti japán tanulmányautó. Talán az áramvonalasságükban túl sima formák, vagy a különös, játékautó-szerű arányok teszik, nem tudjuk. Ahogy a hibridhajtású, sportos kisautó koncepciója is egy paradoxonnak tűnik, a formaterv is tele van ellentmondásokkal. A hatalmas sivár felületekből álló oldalfal és hátsó rész mellett meghökkentően hat az a hatalmas,


domború üvegfelület, amely az első és hátsó ablakokat, valamint a tetőt váltja ki egymaga, vagy az agresszív, bálnaszájra emlékeztető hűtőrács, a felső peremén a fényszórókat kiváltó ledsorral. A fura összhatást csak tovább erősítik erősítik a 165 mm széles, de hatalmas, 20 hüvelykes felniken feszítő gumiabroncsok is, amelyeket kis gördülési ellenállásuk miatt szereltek a négy méter hosszú, és 1,76 méter széles, környezetbarát sportkocsira.

Hogy az autó csúnya-e vagy szép, az persze ízlés dolga, de olyannyira különbözik mindattól, amit ma személyautóként ismerünk, hogy bátran rásüthetjük a futurisztikus jelzőt. A Honda tanulmányáról a bemutató előtt sokan tudni vélték, hogy a következő CRX, vagy Insight szériamodellek előfutára lehet, de HSHSC-t látva biztosak lehetünk benne, hogy alaptalanok voltak a feltételezések: egy ilyen merész típust a Honda vezetése soha nem engedne gyártásba.