Elmarad az idei Budapesti Autószalon?

2007.03.09. 12:43

A Népszabadság információi szerint nem várható, hogy az idén megtartják az Automobil kiállítást. A Hungexpo eseménynaptárában ugyan még szerepel a rendezvény - elvileg október 17. és 21. között tartanák -, de a legfontosabb résztvevők, az autóimportőrök állítólag már nem számolnak vele.

A napilap szerint a lehetséges résztvevők túl magasnak találták a költségeket: egy-egy stand felállítása átlagosan 20 és 200 millió forint közti költséget jelentett a cégeknek, ami kb. a Genfi Autószalon árainak 40%-a. Ráadásul az autóeladások mostanában érezhetően visszaestek Magyarországon, az autóforgalmazók pedig jóval hatékonyabbnak találták a célzott reklámkampányokat az autókiállításon való részvételnél. Az utolsó Automobil kiállításon, 2005-ben már érezhető volt a forgalmazók érdeklődésének csökkenése, a DaimlerChrysler, a BMW csoport és a Volkswagen hazai képviselője, a Porsche Hungaria is távol maradt a rendezvénytől.

A kiállítás elmaradása persze elsősorban a közönség számára veszteség, hiszen ez volt az egyetlen olyan alkalom, amikor egy helyen láthatták a Magyarországon forgalmazott autók legjavát. A Népszabadság szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy hosszabb távon is autókiállítás nélkül marad Budapest, mivel alapvetően az autóimportőröknek is hasznos egy ilyen rendezvény. Ezért később, új helyszínen, új szervezőkkel, és talán kisebb költségvetéssel rendezhetnek még autószalont a fővárosban, de az idén már aligha ölthetnek formát a homályosan körvonalazódó tervek. Talán majd 2008-ban.