ZAP-X: tökéletes villanyautó?

2007.03.20. 14:33

Az amerikai ZAP leendő típusa valóban nagyon hasonlít a Lotus APX tanulmányra, ami nem is csoda: a környezetbarát villanyautókat forgalmazó cég a brit sportkocsigyártót bízta meg a típus kifejlesztésével.

A gyáriak által közzétett skicc alapján úgy tűnik, a forma alig változik, csupán az autó orrát alakították át egy kissé, és a tetőre került néhány kiegészítő napcella. Ez utóbbiakon kívül az autó külsején semmi sem jelzi, hogy a világ legfejlettebb villanyautójával van dolgunk, pedig ha a fejlesztők képesek lesznek hozni a beígért paramétereket, akkor a ZAP-X-et valóban messze felülmúlja az összes eddigi elektromos járművet. A kerékagy-motorok 644 lóerős összteljesítménye eleve félelmetesen hangzik – az előzetes becslések szerint a nehéz hétüléses 4,8 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet – de az új fejesztésű lítium-ion akkumulátoroktól elvárt teljesítmény már-már csodaszámba megy. Azt ígérik, a teljes feltöltésük akár 10 perc alatt is lehetséges, és ennyi idő alatt 350 mérföld, azaz 560 kilométer megtételéhez elegendő energiát lesznek képesek felvenni. Ráadásul a vásárlók állítólag minden kényelmi extrát megkapnak, ami egy mai, korszerű személyautóban csak elvárható, sőt, a biometrikus azonosításon alapuló indításgátló rendszer és a teljes értékű fedélzeti PC révén még egy picit többet is.

A Lotusnál fejlesztett villanyautó papíron tökéletes: káros anyagot egyáltalán nem bocsát ki, az üzemeltetése olcsó - a számítások szerint 1 cent mérföldenként, azaz kb. 115 Ft száz kilométeren - és gyorsabb, mint bármelyik benzinmotoros vetélytársa. Már csak az a kérdés, hogy mi marad a sok elképesztő ígéretből, mire a megvalósításra kerül a sor.