A Porsche még több VW részvényt vesz

2007.03.26. 10:01

A stuttgarti sportkocsigyártó 3,7%-kal növeli részesedését a Volkswagen csoportban. Ezzel a Porsche részesedése a korábbi 27,3%-ról 31%-ra emelkedik az óriásvállalatban. A hivatalos sajtóközlemény szerint ez a lépés mindkét fél számára előnyöket hoz majd, méghozzá úgy, hogy eközben a Porsche önállósága egy pillanatra sem kerül veszélybe.

A sportkocsigyártó szóvivője szerint nem törekszenek arra, hogy megvásárolják a VW részvényeinek többségét, bár úgy néz ki, a teljes irányítás megszerzéséhez erre nincs is szükség. A Volkswagen csoport másik nagy részvényesével, a 20%-os részesedést birtokló Alsó-Szászország tartománnyal együtt ugyanis bármilyen ellenséges felvásárlási szándéktól meg tudják védeni a vállalatot, a tartományi kormányzat pedig aligha akadályozza majd, hogy a manapság elképesztően sikeres Porsche vezetése határozza meg az óriásvállalat fejlesztésének irányát.

Sokan attól tartanak, hogy a stuttgarti cég ekkora részvénycsomaggal a kezében igyekszik majd megakadályozni azokat a projekteket – így a Lamborghini és a Bugatti újabb modelljeinek, illetve az Audi drágább sportkocsijainak fejlesztését – amelyek konkurenciát teremthetnek a Porsche modellpaletta számára.