Great Wall, a nagy autómásoló

2007.04.19. 13:19

A Nagy Falról elnevezett autógyár újabb szemérmetlen másolatokkal jelentkezik az Auto Shanghai-on. A cég összesen tíz autót, és egy új motort mutat be, de úgy néz ki, ezek közt egyetlen igazán önálló alkotás sem akad. Az átfazonírozott pick-upok még nem is keltenének nagy feltűnést, de a Great Wall újabban személyautókat is készít külföldi minták alapján.


Galéria - kattintson a képre

Ipari kémeik láthatóan a Toyota és a Fiat központjában jártak tervrajzok után kutatva, és úgy néz ki, találtak is jónéhányat. A Fiat Pandáról másolt Great Wall Perinek már a szériaváltozatát mutatják be, és készült egy Panda Cross utánérzés is Mini-SUV néven. A többi újdonság miatt a Toyota jogászainak fájhat a feje. Elkészítették például a Yaris átalakított orrú másolatát Modell i7 néven, a Toyota ist kínai átirata Florid néven kerül gyártásba, a dobozforma bB kiskocsit pedig Coolbear néven vehetik meg a kínai vásárlók. Még a Cowry MPV nevű hétüléses egyterűnek is van japán megfelelője: a világ más tájain teljesen ismeretlen Toyota Noah terveit használták fel a Great Wallnál.


Galéria - kattintson a képre

Azt biztosan tudjuk, hogy a Fiattal nincsen semmiféle megállapodása a Great Wallal, és valószínűleg a Toyota sem adott engedélyt a fél japán modellpalettája lemásolására, de ez a Great Wallt láthatóan nem zavarja. Minden autón módosítottak egy kicsit, és alighanem abban bíznak, hogy a kínai bíróságon ennyi elég is lesz. Talán igazuk is van, de biztos, hogy a Toyota és a Fiat már nem tűrheti sokáig szó nélkül a kínaiak arcátlanságát.