Jianghuai: új autómárka Kínából

2007.04.20. 13:29

Az Auto Shanghaion mutatkozott be a legújabb kínai autómárka. Az Anhui Jianghuai Automobile Co. nevű cég nem ma kezdte az autógyártást: az egyik legnagyobb haszonjármű-gyártó Kínában, korábban a Hyundai partnere volt. Most azonban önálló személyautó-gyártásba kezdett.

A C926 kódjelű típusról egyelőre annyit lehet tudni, hogy 4,83 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,424 méter magas – azaz nagyjából akkora, mint egy középkategóriás európai limuzin –, és kétliteres Mitsubishi- vagy 2,4 literes Hyundai-motor kerülhet bele. Az eddig közölt egyetlen, elölnézeti képen viszonylag sematikusnak tűnik az autó – régi Lexusok vagy Infinitik juthatnak az eszünkbe róla –, egyedül a nagy ötágú tengeri csillagot formázó jelvény mutatja, hogy itt valami más jön szembe. A típus gyártását a tervek szerint a nyár közepén kezdik meg.

Már ma is több tucatnyi működő autógyárról tudunk Kínában, bár ezek jórészt csak hazai piacra dolgoznak, és úgy tűnik, még mindig tovább szaporodnak. Ez persze nem is csoda, hiszen a kínai állam központilag támogatja az iparág fejlesztését, így számtalan más profilú nehézipari üzem fogott autógyártásba. Egyelőre megjósolni sem merjük, hogy mikorra stabilizálódhat az ország autóipara, és derül ki, mely szereplőit kell a jövőben igazán komolyan vennünk.