Kínába tart az Alfa Romeo?

2007.04.24. 11:51

Úgy néz ki, a Fiat nem csak motorokat vásárol a kínai Cherytől: könnyen lehet, hogy a kínai autógyártó lesz az olaszok új partnere.

A Fiat jelenleg azzal a Nanjing Autóval áll szerződésben, amelyet az MG márka feltámasztása kapcsán ismerhettünk meg, de a Nanjing-Fiat csupán évi 30 ezer autót állít elő. A Fiat vezetése azonban elégedetlen ezzel a helyzettel: nem csak a Fiat márka piaci részesedését növelnék Kínában, de az Alfa Romeo típusok helyi gyártását is szeretnék beindítani, ezért új partnert keresnek. A Chery kézenfekvő jelölt, hiszen az olaszok már korábban kapcsolatba kerültek a céggel: évi 100 ezer korszerű, 1,6 és 1,8 literes benzinmotort vásárol az olasz gyártó a kínai autógyártótól. Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója azonban elmondta, más gyártókkal is tárgyalnak Kínában, és még nem választották ki, hogy mely céggel képzelik el a jövőbeli együttműködést.

A Fiat állítólag minimum három típust szeretne piacra dobni Kínában: az Alfa Romeo 159-est, a Fiat Grande Puntót, és a Junior néven emlegetett Alfa kiskocsit, amely a Grande Puntóval azonos gyártósoron készülhetne. A tervek megvalósítása persze még messze van: ha a Fiat és a Chery még ma megegyezne, a gyártás beindítása akkor is minimum egy-másfél évet venne igénybe.