Mercedes SLR Roadster: 300-nál lobog a haj

2007.05.04. 12:34

Végre bemutatták a szupersportkocsi régóta ígérgetett vászontetős változatát.


Galéria - kattintson a képre

A Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster névre keresztelt méregdrága kétüléses meglepő módon ugyanolyan gyors, mint a kupé változat. A roadster ugyanúgy 3,8 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s tempót, mint a csukott SLR, a végsebessége pedig 332 km/h, azaz csupán 2 km/h-val lett alacsonyabb. Pedig az 5,4 literes, 626 lóerős, kompresszoros AMG V8-ason semmit sem változtattak, ahogy az ötsebességes automata váltón sem. Mindez állítólag az újonnan kifejlesztett tetőanyagnak, és a karosszéria gondosan kidolgozott aerodinamikájának köszönhető.


Galéria - kattintson a képre

A szélvédő kialakításán persze nem csak a végsebesség megőrzése érdekében dolgoztak hosszú hónapokat a fejlesztők: a gyáriak azt állítják, hogy az SLR Roadsterben nyitott tetővel, 200 km/h feletti sebességnél is olyan kevés a zaj, hogy akár beszélgetni is lehet. A tetőmozgató mechanizmus meglehetősen gyors – 10 másodpercen belül nyílik, vagy csukódik a tető – bár nem teljesen automata: kézzel kell rögzíteni a szélvédő pereméhez, ami egy ilyen drága autónál azért meglepő.

Az SLR Roadster árcéduláján félmillió euró körüli összeg szerepel majd – Németországban egész pontosan 493 850 euró lesz az ára – és a típus forgalmazására is várni kell még néhány hónapot: az első példányokat szeptemberben adják át a vásárlóknak.