Újból eladó az Aston Martin

2007.05.07. 09:23

A brit sportkocsigyártó részvényeinek többségét felvásárló kuvaiti befektető cég 100%-os haszonnal adna túl a szerzeményén.

Az Investment Dar Co. nagyjából 480 millió amerikai dollárt fizetett az Aston Martin 50%-áért, és most olyan vásárlót keresnek, aki akár egymilliárdot is fizetne ugyanezért a részvénycsomagért. A kuvaiti vállalkozás vezetője szerint nem akarnak minden áron megszabadulni a sporkocsigyártótól: egyelőre az új típusok fejlesztésére, és a kereskedőhálózat bővítésére koncentrálnak, de szívesen kötnek üzletet, ha megérkezik a megfelelő ajánlat. Állítólag már többen is érdeklődtek az Aston Martin részvények iránt, és kínáltak 50%-kal többet, mint az eredeti vételár, de az Investment Dar szerint nem érné meg ennyiért eladni a sportkocsigyártót, hiszen a fejlesztésekbe fektetett összegnek is meg kell térülnie.

Az Astron Martin tulajdonosi szerkezete már most is meglehetősen színes. A korábbi tulajdonos, a Ford megtartotta a részvények 10%-át, a maradékon pedig az új tulajdonosok konzorciumát vezető David Richards, egy texasi bankár, és az Investment Dar mellett még egy kuvaiti befektető cég, az Adeem Investment osztozik. Az Aston Martin már most is termel némi nyereséget, de az új tulajdonosok azt szeretnék elérni, hogy az apró brit cég teljesen önellátóvá váljék: jelentős külső segítség nélkül is képes legyen finanszírozni a fennmaradáshoz szükséges fejlesztéseket.