Negyven éves az AMG

2007.05.09. 14:41

A Mercedes házi tuningcége 1967-ben kétszemélyes kisvállalkozásként indult, amely kezdetben a versenyautó-építésre koncentrált.


Galéria - kattintson a képre

A mára világhírűvé vált márkanév a két alapító, Hans Werner Aufrecht és Erhard Melcher vezetéknevének kezdőbetűiből, valamint Aufrecht szülőfalujának nevéből (Grossaspach) született. A két ügyes szakember a kezdetektől Mercedesek átalakításával foglalkozott. A stuttgarti gyártó már ekkor is számos erős és gyors típust készített, de a versenysporttól az 1955-ös Le Mans-i katasztrófa után távol maradtak. Az AMG a 300 SE típusból készített versenyautókat az Európai Túrakocsi Európa-bajnokságra. Az első zajos sikert 1971-ben aratták, amikor egy 300 SEL 6.8 AMG típus abszolút második, saját kategóriájában pedig első lett a Spában rendezett 24 órás versenyen. Az AMG később is megmaradt a túrakocsi-építésnél, és a gyáriak egyre határozottabb támogatásával még számos sikert arattak később is.


Galéria - kattintson a képre

Az 1970-es években, a versenysikerek nyomán az elsők közt kezdték el az utcai Mercedesek átalakítását, és néhány éven belül divatot teremtettek; 1981-ben már több mint 170 cég foglalkozott a csillagos márka típusainak átdolgozásával. Az AMG gyártmányai azonban csak a Mercedes 190-es 1982-es bemutatója után kezdtek eljutni a szélesebb közönséghez. Ekkorra az alkalmazottak száma már elérte a 100-at. Az Affalterbachban működő vállalkozás 1990-ben nőtt ki végleg a mezei Mercedes-tuningolók közül, ekkor egyeztek meg a Mercedesszel, amely ettől kezdve saját kereskedéseiben kínálta az AMG által átalakított autókat. Ez azonban lassanként a cég önállóságának elvesztéséhez vezetett.

Az autógyártó végül 1999-ben vette meg az AMG részvények többségét, 2005 óta pedig a DaimlerChrysler birtokolja a tuningcég 100%-át. Az immár 750 alkalmazottat foglalkoztató cég a Mercedes gyári sportrészlege lett, bár ezzel együtt már nem itt készülnek a leggyorsabb utcai Mercedesek, ezeket ma már más tuningcégek (Brabus, Carlsson stb.) készítik.