Megint autógyárat vásárolna a BMW?

2007.05.09. 16:22

Különös hírek érkeznek a bajor gyártó háza tájáról. A brit Autocar szerint a BMW vezetése ismét egy másik autógyártó felvásárlásának gondolatával foglalkozik, annak ellenére, hogy a legutóbbi próbálkozásuk csúnya bukásnak bizonyult. Állítólag korábban az Alfa Romeo, és a Volvo átvételéről is folytak tárgyalások, bár úgy néz ki, sem a Fiat, sem a Ford nem állt kötélnek.

Úgy tudjuk, azért szeretne a BMW egy másik prémium márkát felvásárolni, hogy kifizetődőbbé tegye a Mini fejlesztését és gyártását. A múltidéző kisautó ugyan még most is elképesztően sikeres, de egyszersmind kivételesen sokba is kerül a BMW-nek, mivel az alkatrészeit nem lehet más típusok gyártásához használni. Ezért jönne jól egy elsőkerék-hajtású modelleket is gyártó márka. Így a kisebb modelleket a Minivel azonos platformra építhetnék, a nagyobb típusok pedig épülhetnének a hátsókerék-hajtású BMW-k padlólemezére. A brit lap szerint a Volvo más szempontból is jó választás lett volna, hiszen a svéd cég arculatát még ma is a biztonság és kényelem határozza meg, míg a BMW imázsa inkább sportosságot sugall. Így a két cég vásárlóköre sem teljesen azonos, azaz nem kellene attól tartani, hogy a két márka egymástól veszi el a vevőket.

A BMW még 1994-ben próbálkozott meg egy másik gyártó felvásárlásával. A brit Rovert vették meg, ám 2000-ben kénytelenek voltak megszabadulni az azóta csődbe jutott angol gyártótól, miután hat év alatt képtelenek voltak nyereségessé tenni a céget. Eddig úgy tűnt, a német cég ezek után inkább egymagában próbál meg boldogulni, de most úgy néz ki, ha megfelelő lehetőség adódik, a cég vezetése másodszor is belevágna egy ilyen bizonytalan kalandba.