Orosz pénzből vásárolhatja fel a Chryslert a Magna?

2007.05.11. 12:10

Dollármilliárdokat fektet a kanadai alkatrészgyártó cégbe Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos egyik vállalata. A Russian Machines nevű iparvállalat 1,54 milliárd dollár értékben vásárol újonnan kibocsátott Magna részvényeket, 20%-os szavazati jogot szerezve ezzel a kanadai cégben.

Mindez önmagában talán nem is volna érdekes, hiszen a kanadai cég igazán sikeres, így jó befektetésnek tűnik, de az időzítés nem lehet véletlen. Az oroszok azután jelentették be az üzletet, miután kiderült, hogy a Magna szeretné felvásárolni a Chryslert, és ennek érdekében egy kanadai befektetőcéggel, az Onexszel is társult, hogy ki tudja fizetni a 4,5-5 milliárd dollárra rúgó vételárat. A Russian Machines, illetve anyavállalata, a Basic Element – a rossz hírű Sibal jogutódja – ráadásul a GAZ autógyár tulajdonosa is egyben. Itt zárul be a kör, hiszen a GAZ nemrég épp a Chryslertől vásárolta meg a Sebring előző generációjának gyártósorait és gyártási licencét, hogy kiváltsa Oroszországban az elöregedett Volga típusokat.

Mindez egyelőre csak spekuláció, de mindenki jól járhat az üzlettel. A Magna viszonylag kis befektetéssel hozzájuthat a Chryslerhez, a Russian Machines felhasználhatja az amerikai autógyártó technológiáját a GAZ fejlesztéséhez, a DaimlerChrysler pedig szép kövér csekket kaphat masszívan veszteséges amerikai részlegéért, és a továbbiakban a nyereséges Mercedes fejlesztésére koncentrálhat.