X2 Arrow: Smart három keréken

2007.05.16. 15:50

Hiába bukott hatalmasat a Smart a Roadsterrel, van aki ma is lát fantáziát az apró kétülésesben. A Triketech nevű svájci cég például tandemüléses háromkerekű járművé alakította.


Galéria - kattintson a képre

Az X2 Arrow csak a motort és az erőátvitelt tartalmazó hátsó részt örökölte a Roadstertől, az ismerős far azonban egy keskeny, burkolatlan csővázban folytatódik, amelyben két ülést helyeztek el egymás mögé. Elöl csak egy kerék található, ugyanakkor az alacsony motorkerékpár-idom mögött az autóból átmentett kezelőszerveket találjuk. Így az X2 egyszerre nyújtja a motorozás élményét, és az autókra jellemző biztonságérzetet.


Galéria - kattintson a képre

A prototípusba a Smart Roadster 82 lóerős háromhengeres turbómotorja került, de a gyengébb 61 lovas változattal, sőt, a 41 lóerős dízelmotorral is meg lehet rendelni a háromkerekűt. A jármű végsebessége ennek megfelelően 136 és 172 km/h közé esik, a fogyasztása pedig 3,4-től 5,1 literig változhat 100 km-en. A fura szerzet ráadásul kisebb utazásokra is alkalmas lehet, mivel összesen vagy 200 liternyi csomagteret alakítottak ki benne, a 40 literes üzemanyagtartállyal pedig viszonylag nagy távolság tehető meg egyhuzamban.

A Tritech háromkerekűje persze jóval drágább, mint egy közönséges motorkerékpár: az X2 Arrowért 27 886 eurót, azaz átszámítva valamivel több mint 6,9 millió forintot kérnek.