Üzemanyagcellás GM szériamodell 2012-re?

2007.05.17. 12:04

A General Motors egy 300 mérföldes túrával demonstrálta üzemnyagcellás hajtásláncának életképességét.

A Sequel tanulmány egy tank hidrogénnel, közúton tette meg a bő 480 kilométeres utat, ami azt mutatja, hogy a környezetkímélő hajtásláncú jármű hatótávolság és menetdinamika tekintetében már felveszi a versenyt a szokványos belső égésű motorral hajtott autókkal. Mindezt elméletben eddig is tudtuk a típusról, de az amerikaiak most meg is mutatták, hogy a Sequel nem csak papíron hozza a beígért paramétereket. A GM szerint ez az első alkalom, hogy egy üzemanyagcellás járművel ekkora távolságot tudtak megtenni egy feltöltéssel, bár a Honda kísérleti autója is képes hasonló teljesítményre. A japánok legutóbb 270 mérföldet, azaz 435 kilométert tettek meg az FCXII elnevezésű járművel, és azt állították, hogy speciális, takarékos üzemmódban akár 570 km-t is megtehettek volna.

A GM szerint egy, a Sequelhez hasonló szériamodell 2012-re kerülhet sorozatgyártásba, bár a műszaki problémák nagy részét már korábban megoldották: a gyártás legnagyobb gátja jelenleg a rendszer magas előállítási költsége, és az a tény, hogy hidrogénkútból még mindig csak néhány tucat működik a világon.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.