EDAG Amhibian Lifeboat: az árvízjáró

2007.05.17. 14:53

A kis német tervezőcéget eddig elsősorban érdekes tanulmányautói révén ismertük, de most készítettek valamit, aminek nem csak gyártásba kerülhet, de roppant hasznos is.


Galéria - kattintson a képre

Az Amphibian lényegében egy kétéltű mentőcsónak, amely elöl leengedhető lánctalpakra, hátul pedig kerekekre támaszkodik, ha netán szárazra, vagy túl sekély vízbe kerül. A hajtást úgy oldották meg, hogy egy, a futóművétől megszabadított quadot építettek a kéttestű csónak középső részébe, így a jármű hasonlóképp irányítható, mint egy motorkerékpár. A vízben a motorcsónakoknál megszokott vízsugár-meghajtással közlekedhet, sőt, erősebb csónakmotor is felszerelhető a hátuljára, de szárazföldön, vagy túl alacsony vízben átkapcsolható a hajtás a kerekekre. 5,2 méteres hosszával és 2,45 méteres szélességével szárazföldi járműnek azért meglehetősen esetlen a kétéltű, viszont tíz személy szállítására is alkalmas, és alumínium testének köszönhetően csupán 910 kilogrammot nyom.

Az EDAG kétéltűjének prototípusát egyelőre a német katasztrófavédelem egyik egysége teszteli, de ha valóban beválik, akkor elképzelhető, hogy a későbbiekben nagyobb számban is rendszeresítik, megkönnyítve az árvízi mentés nehéz feladatát.