GTI W12 650: őrült Golf a gyárból

2007.05.18. 10:30

A Wörtherseetreffen alkalmából az Audi mellett a Volkswagen is készített egy látványos tanulmányautót, mondhatni a legizgalmasabb gyári Golfot hosszú ideje.


Galéria - kattintson a képre

A négynapos osztrák találkozó elsősorban a Golf GTI rajongóknak szól, így egész extrém átalakított modellekkel is gyakran találkozni. A gyáriaknak ezért olyan autót kellett készíteniük, amely ezek között a szélesített tuningcsodák közt is feltűnő lehet, ezért összehozták az aktuális Golf karosszériáját a Bentley Continental sorozat két turbófeltöltős, W12-es motorjával. Kívülről is gyanúsak az iszonyatos méretű nyílások a lökhárítókon, és az ajtók mögött, de így is meglepő, hogy ez a szélesített, fehér Golf könnyedén felveszi a versenyt egy Ferrari F430-assal, vagy egy Porsche 911 Turbóval.


Galéria - kattintson a képre

A W12-es motor, bármilyen kompakt is a saját kategóriájában, nem fért volna el a Golf rövid orrában: a hátsó tengely elé építették be, és egy hatsebességes váltón keresztül a hátsó kerekeket hajtja. Vagyis nagyobb gázra inkább csak pörgeti: a motor 650 lóerős, maximális nyomatéka pedig 750 Nm. Ha mégis sikerül a 295 mm széles hátsó gumiabroncsok elpárologtatása nélkül elindulni, akkor a valaha létezett legerősebb gyári Golf akár 3,7 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t, sőt, tovább gyorsulhat egészen 325 km/h-ig.


Galéria - kattintson a képre

Nyilván kevés alkatrész maradt meg a Golfból – arra tippelünk, a tetőkereten kívül szinte semmit nem hagytak – bár az átalakítás legtöbb részletéről egyelőre hallgatnak a gyáriak. Csupán annyit tudunk, hogy a GTI W12 650 a sárvédő-szélesítéseknek köszönhetően 1,76 helyett 1,88 méter széles, és a kerekek így is épp csak beférnek alájuk, azaz a futómű nyomtávja is szélesebb lett, az autó magassága pedig 1,42 méterre csökkent a gyári 1,5-ről.

Az Audi TT Clubsporthoz hasonlóan a Golf GTI W12 650-esből is csupán egyetlen példány készült, és ez is csak a show kedvéért. Ausztriában jól mutat majd a többi tuningolt Golf között, és úgy néz ki, a Volkswagennek már ezért megérte elkészíteni.