Az idén lesz tíz éves a Toyota Prius

2007.05.23. 11:26

A világ első szériagyártású hibrid személyautóját 1997 decemberében mutatta be a Toyota. Ebből az alkalomból a Japan Times nevű lap interjút készített a Prius első generációját fejlesztő csapat néhány tagjával.

A Prius fejlesztéséről még 1994-ben határoztak a Toyotánál: az eredeti cél egy tiszta üzemű, energiatakarékos jármű kifejlesztése volt, amellyel csökkenthető az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátása. A fejlesztéssel megbízott tíz fős mérnökcsapat eredetileg a belső égésű motor hatékonyságát szerette volna tovább növelni, de a Toyota akkori ügyvezető alelnöke, Akihiro Wada a fogyasztás felére csökkentését tűzte ki célul, ami ezzel a módszerrel akkortájt lehetetlennek tűnt. Így került a képbe az elektromos segédhajtás ötlete. "A fejlesztés eleinte próbálkozások és kudarcok sorozatából állt, de végül rátaláltunk a helyes útra." - mesélte az egyik tervező. A másik problémát a szoros határidő jelentette: a fejlesztők eleinte egy ötéves programot képzeltek el, de a cégvezetés már 1997-ben meg szerette volna kezdeni a szériagyártást. A határidőt végül sikerült betartani, így tíz éve bemutathatták a Toyota Prius első generációját, amely azután divatot teremtett Japánban és Észak-Amerikában.

A japánok ma már a Prius harmadik generációján dolgoznak, amely állítólag többféle modellből áll majd, miközben a cég évente több százezer hibrid személyautót készít évente. A Toyota fejlesztésért felelős alelnöke, Masatami Takimoto szerint azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2020-ra az összes Toyota személyautóba hibrid hajtáslánc kerülhessen.