A BMW motorokat szállítana más gyártóknak

2007.05.25. 10:16

A német luxusautó-gyártó vezérigazgatója lehetségesnek tartja, hogy cége a jövőben más autógyártókat is ellásson korszerű benzin- vagy dízelmotorokkal. Norbert Reithofer a német Manager Magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy a motorok eladása hosszabb távon újabb, jelentős bevételi forrást jelenthet a BMW számára.

Természetesen nem a nagy hengerszámú és teljesítményű csúcsmotorokról volna szó, bár úgy néz ki, a BMW ezeket már most is készséggel átadja kisebb sportkocsigyártóknak. Inkább az olyan, nagy sorozatban, viszonylag olcsón gyártható négyhengeresek eladása tartogat komoly lehetőségeket, amilyenek a Miniben, vagy az 1-es sorozat alapváltozataiban dolgoznak. A BMW jelenleg a PSA Peugeot-Citroën csoporttal közösen fejleszti és gyártja a Mini számára 1,4 és 1,6 literes négyhengeres, keresztben beépíthető benzinmotorjait, de abból eddig sem csináltak titkot, hogy ez a motorcsalád a német mérnökök tervei alapján készült, a francia partner elsősorban anyagilag támogatta a fejlesztést.

A BMW-nél motorvásárlóként nyilván elsősorban olyan – főképp kínai, indiai vagy orosz – autógyártókra számítanak, amelyek saját erejükből nem volnának képesek az európai vagy amerikai károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelő motorokat gyártani, mégis szeretnének megjelenni ezeken a piacokon. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy később ismertebb vállalatok is a BMW-hez fordulnának, egyszerűen költségcsökkentési célzattal, hiszen bizonyos eladható példányszám alatt nemigen érdemes nekiállni egy új motort kifejleszteni, ha az készen is megvásárolható.

Ez utóbbi a jelenség elsősorban Európában lehet jellemző, ahol a benzinmotorokat lassanként háttérbe szorítják a korszerű, erős és takarékos dízelek, így a kisebb helyi gyártóknak egyre kevésbé éri meg saját benzinmotor-palettát fejleszteni.