Száz éves a Rolls Royce Silver Ghost

2007.06.04. 08:58

A Rolls Royce a Phantom limitált különkiadásával ünnepli a legendás autó születésnapját. A 25 darabos Phantom Silver Edition széria minden példánya egyedi, színezüst Spirit of Ecstasy figurát visel az orrán, és jellegzetes, Metallic Ghost Silver fantázianevű ezüst fényezést kap. Ezen felül krómozott közepű 21 hüvelykes felnik és különleges beltéri anyagok jellemzik a sorozatot.

Az eredeti Silver Ghost lényegében az 1907-től gyártott Rolls-Royce 40/50 h.p. jelzésű autó egyik, reklámcélra készített, polírozott alumínium burkolatú példánya volt. Az elnevezés azonban hamar ráragadt az egész 40/50-es sorozatra, amelyet megbízhatósága, csendes motorja és korszerű műszaki megoldásai miatt hamarosan a világ legjobb autójaként kezdett emlegetni a brit sajtó, megalapozva a Rolls-Royce márka máig tartó hírnevét. A Silver Ghostot egészen 1926-ig gyártották - igaz, közben folyamatosan fejlesztették a típust -, és több mint 8400 példányt készítettek belőle. A restaurátorok és gyűjtők jóvoltából ma is számos működőképes példány létezik. Ezek közül mintegy 60-at hozott össze, és állított ki a Rolls-Royce a goodwoodi gyárban a Silver Ghost századik születésnapja alkalmából, de ezek az autók nem csak kiállítási tárgynak jók. Hamarosan mindegyik részt vesz egy 17 napos, 2000 mérföldes össztávú túrán.

Apró érdekesség, hogy az eredeti Silver Ghostot - a 60551-es alvázszámú példányt - ma a világ legnagyobb értékű járművének tartják: becslések szerint legalább 75 millió amerikai dollárt, azaz átszámítva csaknem 14 milliárd forintot ér. Az autó azonban nem eladó. Tulajdonosa a Rolls-Royce egykori testvérmárkája, jelenlegi legnagyobb riválisa, a Volkswagen csoport leányvállalataként működő Bentley.