Caterham X330: születésnapi szuperroadster

2007.06.04. 10:59

A Lotus Super Seven hivatalos utódait gyártó brit cég az idén 50 éves. Ebből az alkalomból készítették el az X330 jelzésű tanulmányt, amely első ránézésre alig tér el a szokványos Caterham Sevenektől, pedig talán ez a cég eddigi leggyorsabb autója.


Galéria - kattintson a képre

Csupán a szokatlan formájú ülések, a szélvédő hiánya, a fekete fényezés és a kétszínű felnik árulhatják el a legmegszállottabb rajongóknak, hogy ez az autó nem a szériamodellek egyike. Az X330 a Caterham CSR módosított változata: ugyanaz a Cosworth által módosított 2,3 literes Ford-motor dolgozik az orrában, azzal a különbséggel, hogy a brit tervezők 260-ról 330 lóerőre növelték a teljesítményét. Emellett a szélvédő elhagyásával és karbonszálas műanyag karosszériaelemekkel tovább csökkentették az autó tömegét is, így a fajlagos teljesítmény jócskán meghaladja a CSR 456 lóerő/tonnáját.

Pontos adatokat egyelőre nem közöltek az X330 menetteljesítményeiről, de aligha kétséges, hogy közúton és versenypályán egyaránt komoly ellenfele volna a legdrágább szupersportkocsiknak is.