Elkészült a Peugeot 207 SW

2007.06.05. 11:09

A kombival teljessé válik a 207-es sorozat. A formaterv már nem okozhat különösebb meglepetést, miután a Genfben bemutatott Outdoor tanulmány már a 207 SW karosszériájára épült. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy közvetlen elődjénél, 206 SW-nél sokkal izgalmasabb látványt nyújt, bár a hátsó panorámaablakkal és a lámpák kialakításával egyértelműen a 407 SW-t másolták a tervezők.


Galéria - kattintson a képre

Ráadásul a 207 SW az adatok alapján már valóban használható kombinak tűnik. 4,156 méter hosszú, azaz 119 mm-rel nagyobb, mint a 207-es csapott hátú alapváltozata. Így a csomagtér mérete VDA szabvány szerint 270-ről 337 köbdeciméterre nőtt, bár a gyáriak megpróbálják némi trükközéssel még jobb színben feltüntetni az autót. Azt mondják, a VDA 337 köbdeciméterje voltaképp 428 liternek felel meg, ami persze nem igaz – 1 liter továbbra is egyenlő egy köbdeciméterrel, még Franciaországban is –, de a VDA szabvány szerint a térfogatot azonos méretű kocka alakú mérőtestekkel kell meghatározni, ami kisebb értéket ad, mint a szabálytalan formájú tér tényleges térfogata. A lényeg, hogy a 207 SW csomagtere alaphelyzetben legfeljebb átlagos méretű, viszont könnyen bővíthető: a hátsó ülések egyetlen mozdulattal egy síkba hajthatók a csomagtérpadlóval. Tovább javítja a használhatóságot, hogy az ötödik ajtó ablaka külön is nyitható, így kisebb tárgyak behelyezéséhez nem kell az egészet felnyitni.


Galéria - kattintson a képre

A 207 SW a forgalmazás beindításakor ötféle motorral lesz kapható. Az alapkivitelbe régi vágású, 1,4 literes, 75 lóerős Peugeot benzinmotor kerül, az 1,4 literes, 95 lóerős és az 1,6 literes, 120 lovas benzinesek azonban már a PSA és a BMW közös motorcsaládjából származnak. A dízelválaszték egyelőre 90 és 110 lóerős 1,6 literes HDi motorokból áll. Az összes kivitelhez kézi váltó jár, egyedül a benzines csúcsmodellhez kínálnak majd Tiptronic rendszerű automatát. Később lesz egy hatodik változat is; a 207 SW RC-be 175 lóerős, 1,6 literes turbómotor kerül. Emellett az Outdoor tanulmány szériaváltozatát is elkészíti a Peugeot, igaz, erre is hónapokat kell még várnunk.

Az SW forgalmazásának megkezdésére viszont nem: egyes piacokon már július 5-étől elérhető lesz a 207-es sorozat legújabb változata. A Peugeot komoly terveket fogalmazott meg a kis kombival kapcsolatban. 2008-ban már 98 ezer példányt szeretnének eladni, azaz azt várják, hogy az összes 207-es eladás 18%-át az SW adja. Ráadásul még azt is elárulták, hogy az egyes motortípusok közt milyen megoszlásra számítanak: a PSA szerint az autók mintegy 44%-a benzinmotorral, 56%-a pedig dízelmotorral talál gazdára.