A tuning tuningja: AMG V8 a Brabustól

2007.06.06. 13:58

A legnagyobb, még nem gyári Mercedes-tuningoló vállalkozás tovább izmosítja az AMG kézzel épített nyolchengeres sportmotorját.

A 6,3 literes V8-asnak többféle változata készül, s a teljesítmény szinte modellről modellre változik. A CLK-ba például egy erősen lefojtott, 481 lóerős kivitel kerül, míg az óriási CL-ben 525 lóerős ugyanez a motor. A B63 S nevű Brabus tuningkészlettel azonban mindegyik AMG V8-as teljesítménye 550 lóerőre növelhető, pedig a lényeges alkatrészeken nem is változtattak. Csupán a kipufogórendszert és a légszűrőt cserélték ki, illetve az elektronikát programozták át.

A motor eredeti, 680 Nm-es csúcsnyomatékából így ugyan feláldoztak 30-at, de aligha akad majd, aki a változást valóban megérzi. Igazából a teljesítmény növekedése sem lehet olyan nagyon feltűnő mondjuk az 510 lóerős alapmotorhoz képest, viszont azzal, hogy kiiktatja a 250 km/h-s sebességkorlátozást, a Brabus mégis igazi szupersportkocsikat varázsol az AMG Mercedesekből. A CLS 63 AMG például 330 km/h-s sebességet is elérhet a beavatkozás után, miközben akár 4,3 másodperc alatt is elérheti a 100 km/h-s sebességet.

A B63 S csomag csak a motoron változtat, de a Brabus azért ajánl hozzá néhány kiegészítőt, amelyekkel az autók 300-as tempó felett sem válnak életveszélyessé: 20 mm-es futómű-ültetést, hatékonyabb fékrendszert, merevebb kanyarstabilizátorokat, a hátsókerék-hajtású modellekhez önzáró differenciálművet, és persze nagyobb sebesség elérésére alkalmas gumiabroncsokat is.