Könnyebb lesz a biztosítóváltás

2007.06.08. 15:31

Nem szívathatják tovább hűtlen ügyfeleiket a biztosítók a bónuszigazolás kapcsán. A parlament az EU irányelveinek megfelelően módosította a biztosítási törvényt, amely ezen túl kötelezi a biztosítókat, hogy maguk szerezzék be a bónuszigazolást, és a többi lényeges kártörténeti adatot, ha valaki átviszi hozzájuk kötelező felelősség-biztosítását.

A rendszer eddig finoman szólva is barátságtalanul működött. Biztosítóváltáskor az ügyfélnek kellett gondoskodnia róla, hogy a régi biztosítótól beszerezze a bónusz-málusz besorolást igazoló papírt, és eljuttassa azt az új társasághoz. Ha ezt elmulasztotta határidőre megtenni, a korábbi besorolástól függetlenül málusz 4-es kategóriába sorolták. Így gyakorta előfordult, hogy a költségek az elviekben olcsóbb biztosítónál akár a többszörösükre nőttek egy egyszerű adminisztrációs hiba miatt. Sajnos Magyarországon eddig semelyik döntéshozónak nem jutott eszébe változtatni ezen: az egyetlen szerencsénk, hogy az Európai Unió alapelvei másképp értelmezik a szabad piaci verseny fogalmát. Eszerint nem csak a papírhurcolási kötelezettséget kellett megszüntetniük a törvényalkotóknak, de a büntetőbesorolást is el kellett törölniük: ameddig a biztostónak nem áll rendelkezésére az új ügyfél bónusz-málusz besorolására vonatkozó adat, addig az alapdíjas A00 kategória díjszabását kell alkalmaznia.

Sajnos az új szabályok csak a biztosítóváltás időszakára vonatkoznak, ha valaki év közben vásárol másik autót, akkor továbbra is maga szaladgálhat a papírok után, de legalább félelem nélkül mehet át másik céghez az év végén, ha nem elégedett választott biztosítójával.