Autós tízparancsolat a Vatikánból

2007.06.20. 11:42

A helyes közúti viselkedésről és az autók birtoklásának szabályairól adott ki egy 35 oldalas dokumentumot a Vatikán. Az "Útmutató az utazók lelki gondozásához" című kiadvány központi eleme a vezetőknek megalkotott tízparancsolat.
Az autók az emberek primitív oldalát erősítik fel, ezért meglehetősen kellemetlen dolgokat okoznak. Sokan felvágásra használják az autót, amivel mások fölé lehet emelkedni, és ezzel irigységet szítanak, olvasható az kiadványban. Az embereknek el kell kerülniük az elfogadhatatlan és emberhez egyáltalán nem méltó viselkedési formákat vezetés közben, mint a káromkodás, az udvariatlanság vagy a durva gesztusok.

Az utak tízparancsolata a következő:

1. Ne ölj!
2. Az út arra ad lehetőséget, hogy bensőséges kapcsolatot építsünk ki másokkal, és nem arra való, hogy életveszélyt teremtsünk.
3. A figyelemmel, körültekintés és becsület segítenek az előre nem látható események kezelésében.
4. Légy jószívű, segítsd rászoruló szomszédaidat, különösen a balesetek áldozatait.
5. Nem szabad az autót erő vagy dominancia kifejezésére, illetve bűncselekményre használni.
6. Segítőkészen győzd meg a fiatalokat és idősebbeket, hogy ne vezessenek, amikor állapotuk ezt nem teszi lehetővé.
7. Támogasd a balesetek áldozatainak családját.
8. A megfelelő idő elteltével hozd össze a bűnös autósokat áldozataikkal, így átélhetik a megbocsátás felszabadító élményét.
9. Az utakon védd a sérülékenyebb résztvevőket.
10. Érezz felelősséget mások iránt.

Nem mondhatnánk, hogy szerkesztőségünk életében különösen nagy szerepet játszanak a vatikáni útmutatások, de most le kell szögeznünk, hogy a pátosz ellenére több pontban is alaposan fején találták a szöget.