Jön a Porsche dupla kuplungos automatája

2007.06.21. 12:23

Brit lapértesülések szerint PDK, azaz Porsche Doppel Kupplungen néven érkezik a VW DSG váltójának stuttgarti megfelelője.

Korábban úgy tűnt, a Porsche már a 911 Turbóval együtt piacra dobhatja a villámgyors, hétsebességes szerkezetet, de a fejlesztés elhúzódott. A legújabb pletykák szerint a váltó az év végén kerülhet be a Porsche örökzöld 911-es sorozatába, az olcsóbb változatokban pedig még később bukkanhat fel. A Porsche nem kényszerült a nulláról kezdeni a fejlesztést. Az 1980-as években az elsők között alkalmaztak hasonló megoldást egyes versenyautóikban, és azon sem csodálkoznánk, ha a Volkswagen-csoport főrészvényeseként a cég a DSG tervrajzaiból is szerzett volna a fejlesztőinek egy példányt.

A kétkuplungos váltókat eddig kizárólag a VW-csoport használta, és nem is adták át semelyik konkurensnek a megoldást, így a többi gyártó csak jelentős késéssel volt képes reagálni. A Porsche mellett a BMW is a fejlesztés végén jár, de állítólag a Ford, a Chrysler és a Fiat is belefogott egy-egy hasonló szerkezet elkészítésébe.