A Mini fejlesztéséhez keres partnert a BMW

2007.07.05. 12:30

Állítólag több rivális gyártóval is tárgyal a BMW egy új kisautó-platform kifejlesztéséről, amelyre az új Mini mellett más típusok is épülhetnének. A legújabb pletykák szerint épp a Mercedesszel tárgyalnak a témáról, bár a Daimler AG. részéről egyelőre mindent tagadnak. Emellett a Honda, és a PSA Peugeot-Citroën neve is felmerült a lehetséges partnerek között.


Galéria - kattintson a képre

A Mini elképesztően sikeres világszerte – az oxfordi üzem alig tudja kiszolgálni az igényeket, pedig szinte folyamatosan növelik a kapacitását –, de a BMW számára így is a legnagyobb rizikófaktorok közé tartozik a retro-kisautó. A Mini ugyanis elsőkerék-hajtású, ellentétben a BMW-kkel, így egyetlen alkatrésze sem használható fel házon belül más típusokban. Ez mindaddig nem gond, ameddig a kereslet ilyen hatalmas, de ha csökkennének az eladások, akkor a Mini nagyon hamar jelentős veszteséget kezdene termelni a kis példányszámban gyártott alkatrészek miatt. Az ideális megoldás az volna, ha a Mini egy, vagy akár több másik típussal osztozna az alkatrészeken.

A Mercedes hasonló problémákkal küzd az A és a B osztály kapcsán, ezért kézenfekvő volna a közös fejlesztés, és ha két luxuskisautó épülne egyazon platformra, akkor megmaradhatnának az olyan drága megoldások, mint a több lengőkaros hátsó felfüggesztés. Ha a Hondával vagy a PSA-val állapodna meg a BMW, akkor valószínűleg kénytelen volna lemondani az ilyen költséges alkatrészekről, ugyanakkor még nagyobb biztonságban tudhatná a Mini nyereséges működését, hiszen ezek a gyártók évente akár több mint félmillió autót is építhetnek ugyanarra a platformra, így az olcsó alkatrészbázis biztosítva volna.

A mostani tárgyalások eredményeit – ha egyáltalán lesznek ilyenek – persze csak a következő évtizedben láthatjuk meg, hiszen a Mini második generációja 5-6 évig még biztosan piacon marad.