A Porsche az autóipar leigázására készül

2007.07.10. 13:14

Kedvenc rajzfilmsorozatom, a Punkó és a Vész első szavai visszhangoznak a koponyámban a Porsche terveinek hallatán: - Hé, mit csinálunk ma, Vész? - Amit minden este, Punkó: meghódítjuk a világot. A különbség csak annyi, hogy a két génmódosított kísérleti egér 65 epizódon át minden éjjel elbukott, míg a Porschénak sikerülhet a nagy terv.

A stuttgarti sportkocsigyártó első embere, Wendelin Wiedeking ugyanis a Volkswagen-csoport részvényeinek 31%-át tartja a markában, és ha sikerül összehoznia a szövetséget a Scania, az MAN és a VW haszonjármű-részlege között, akkor Toyotához vagy a General Motorshoz mérhető birodalmon uralkodhat. A befektetőknek tett ígérete szeerint mindezt az újonnan létrehozott Porsche Automobil Holdnig keretein belül szeretné megvalósítani. A leendő óriáscég egyes részei közt ma még nem tökéletes az összhang, de ezen is változtatni szeretnének. Wiedeking újabb együttműködési lehetőségeket keres a VW-csoport első emberével, Martin Winterkornnal, és megpróbálja meggyőzni a Scania részvényeseit, hogy adják át a cég irányítását a Porsche vezette holdingnak.

A feladat nem egyszerű, de a Porsche egyértelműen megalomán vezére eddig egyszer sem vallott még kudarcot, így elképzelhető, hogy néhány éven belül már az amerikai és japán óriáscégek első számú ellenfeleként emlegetjük napjaink legsikeresebb sporkocsigyártóját.