2007.07.17. 12:32

A J.D. Power fejlmérése szerint megállíthatatlanul csökken az érdeklődés a benzin-elektromos személyautók iránt Észak-Amerikában.

Az Egyesült Államokban az utóbbi négy-öt évben folyamatosan nőtt a hibrid hajtású autók iránti érdeklődés. Részben azért, mert a benzineseknél tisztább üzemű és takarékosabb autók a környezetvédők körében egyfajta státusszimbólummá váltak, részben mert az üzemanyagok áremelkedése miatt Amerikában is kisebb fogyasztású modelleket kerestek a vásárlók. Az idén azonban alább hagyott az érdeklődés a hibrid típusok iránt, 57%-kal kevesebben kerestek ilyen autót a 2006-os év első feléhez képest. Ezért részben a dízelmotoros személyautók terjedése okolható: a vásárlók rájöttek, hogy a hibridek csak bizonyos körülmények közt fogyasztanak kevesebbet, mint az azonos méretű benzines típusok, a dízelmotoros autók viszont mindig. Az eredmény látványos. Amíg 2006-ban még a megkérdezetteknek alig a 12%-a mondta, hogy dízelmotoros személyautót szeretne vásárolni, addig az idén már csaknem 23% ez az arány.

A nagy gyártók többsége is a dízelmotor sikerét jósolja. A Honda, a GM, a BMW, a Mercedes és a VW is olyan dízelmotorokon dolgozik, amelyek már nitrogén-oxid-kibocsátásban is felveszik a versenyt a beniznmotorokkal, így az Egyesült Államok egész területén eladhatóak lesznek.