Jön a Mininél is kisebb BMW?

2007.07.19. 09:43

Állítólag egy egész kis méretű és fogyasztású városi kisautó kifejlesztésébe fogott a német gyártó a Mini műszaki alapjain. Német lapértesülések szerint a típus 2010-re válhat éretté a gyártásra.

A fejlesztést azzal a céllal kezdte meg a BMW, hogy egy 100 g/km-nél alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású kisautót is felvehessen a kínálatába. Ezzel lejjebb szoríthatja a márka kibocsátási átlagát, azaz könnyebben teljesítheti az EU 120 g/km-es flottaátlag határértékét. A kiskocsiról a pletyka forrása egyelőre csupán annyit írt, hogy 3,7 méternél rövidebb lehet, várhatóan a Mini elsőkerék-hajtású padlólemezére épül majd, és az oxfordi gyár maximális kihasználtsága miatt alighanem kihelyezik a gyártását a Magna Steyrhez.

Akár igaz a hír, akár nem, a BMW-nek valóban kisebb modellekre lesz szüksége, ha a 2012-es határidőig szeretne megfelelni az Unió előírásainak, mivel a jelenlegi, jellemzően nagy méretű, teljesítményű és fogyasztású modellekkel ez még akkor sem sikerülhet, ha a következő öt évben az összes hasznot fejlesztésre fordítják.