Versenyautó krumpliból és kesudióból

2007.08.01. 12:07


Galéria - kattintson a képre

A brit Warwick Egyetem kutatója, Dr. Kerry Kirwan tervezte, és egyik hallgatója, a 23 éves Ben Wood építette meg kéthavi munkával a húszezer fontból kifejlesztett együléses versenyautót, az Eco One-t. A könnyű kis fürdőkádat egy Triumph Daytona motorkerékpárból kölcsönvett motor hajtja, négy másodperc alatt gyorsul százas tempóra, és akár a 250 km/h-s végsebességet is elérheti.
Ez önmagában még nem lenne nagy szám, hiszen számos motorkerékpár-motorral hajtott könnyű kis rakétát ismerünk, de az Eco One 95%-ban újrahasznosítható anyagokból készült, csak a kormánykerék, az ülés, a motor és az elektromos rendszer tartalmaz hagyományos anyagokat. A karosszéria ugyan tartalmaz acélt, de a képeken a kocsiban ülő Ben Wood úgy fogalmazott, hogy az acél igenis újrafelhasználható matéria, az autóban található műanyagok viszont mind növényi alapanyagokból készültek.
A gumik futófelületét részben burgonyából kinyert keményítőből készítették, ami csökkenti a fogyasztást, mert kisebb a súrlódása, mint a hagyományos gumikeverékeknek. A karosszéria-elemek kender és repcemagok keverékéből készültek, míg a fékpofák kesudió héjából készült gyantából vannak, és amikor használat közben porladnak, nem szennyezik a környezetet. Az autó üzemanyagát búzából és cukorrépából erjesztett keverék adja, a rendszerekben kerengő olajok pedig szintén növényi eredetűek, így aztán elmondható, hogy a két tudós alaposan átértelmezte a British Racing Green jelentését.
Állítólag a motorsportok világából már többen is jelezték érdeklődésüket a projekt továbbfejlesztése iránt, így aztán megeshet, hogy pár év múlva a Mogyoró Racing és a Meggymag Autosport autói fognak a versenypályákon száguldozni.