A Buick beérte a Lexust megbízhatóságban

2007.08.10. 10:18

A J.D. Power legújabb amerikai kutatása meglepő eredményt hozott. A felmérés szerint a GM leginkább Észak-Amerikában közismert polgári prémium márkája ugyanolyan problémamentes, mint a megbízhatóság mintaképének tartott Lexus.

A kutatásban összesen 53 ezer, 2004-es évjáratú autó szerepelt, amelyeknél azt vizsgálták, hogy három év alatt hányszor adódott probléma egy-egy járművel. Az adatokból készített statisztikában száz autóra vetítve szerepelnek az eredmények: a Lexus és a Buick egyaránt 145 hibával végzett az élen, ami igen jó eredmény, ha azt nézzük, hogy a teljes minta átlaga 216 meghibásodás száz autónként. Érdekes módon az első ötben további két amerikai márka szerepel. A harmadik legmegbízhatóbb márkának a Cadillacet, a negyedik legjobbnak a Mercuryt találták a J.D. Power munkatársai, a Honda pedig csupán az ötödik helyen áll a sorban.

Az eredmények azért meglepőek, mert a korábbi, hasonló felmérésekben a japán és koreai márkák szinte minden esetben túlsúlyban voltak a mezőny elején, míg az amerikai termékek általában rosszabbul szerepeltek az átlagnál.