Kétliteres fogyasztású autó Frankfurtra

2007.08.13. 11:54

A Loremo kis fogyasztású autójának működő prototípusát állítja ki szeptemberben. Az apró német vállalkozás még 2006 tavaszán, a Genfi Autószalonon leplezte le különös kis kupé modelljét, amely papíron akár másfél liter gázolajjal is megtehet száz kilométert.


A különlegesen áramvonalas autó azonban csupán egy üres makett volt, és az ígéretes adatok is csak számításokon alapultak. A soron következő Frankfurti Autószalonon azonban már a kész autót láthatjuk, amelyet beneveztek az Automotiv X-Prize versenyre is. Az első mérések szerint az L1 jelzésű prototípus ugyan valamivel többet fogyaszt, mint amennyit korábban számoltak, de így sem igényel két liter gázolajnál többet száz kilométerre. A működő autó azonban csak egy közbenső állomás a fejlesztésben: a Loremo célja, hogy az autó szériagyártásba kerüljön, méghozzá vonzó áron. Tavaly 11 ezer eurós alapárról beszéltek, bár egyelőre csak remélhetjük, hogy az ár nem kúszott fel a fogyasztással együtt.

Átszámítva alig három millió forintért biztosan akadna jó néhány vásárló, aki kiegyezne a kényelmetlen, és cseppet sem sportos dízel-kupéval. Sokkal drágábban azonban aligha lesznek képesek eladni a típust, amelybe akrobatamutatvány beszállni – az ajtó a szélvédő helyére került, nem oldalra –, és bő 20 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s tempót.