Távol-keleti partnert keres a Chrysler

2007.08.14. 11:36

A Hyundaijal vagy a Mitsubishivel kezdeményezne szoros műszaki együttműködést az amerikai gyártó új vezetése. A Chryslernek a fronthajtású padlólemezek és kisebb hengerűrtartalmú motorok fejlesztéséhez volna szüksége partnerre, mivel ezeket eddig is külső segítséggel tervezték.

A Chrysler az 1970-es évek végétől a Mitsubishivel ápolt szoros kapcsolatokat – kisebb fronthajtású modelljeik padlólemezeit hosszú ideje a japán gyártótól szerezték be –, de a DaimlerChrysler durva szakítása a Mitsubishivel megszakította ezt a szoros köteléket. Jelenleg csupán a közösen fejlesztett négyhengeres motorcsalád révén áll kapcsolatban a Chrysler a Mitsubishivel és a Hyundaijal, de ahhoz, hogy kikeveredjen a jelenlegi krízisből, szüksége volna egy új szövetségesre. A Chrysler ügyvezető alelnöke, Frank Klegon szerint valószínűbb, hogy a Hyundaijal sikerül megegyezniük, bár egyelőre még semmi nem biztos.

Az igazi kérdés persze az, hogy a koreai gyártónak is érdekében áll-e egy ilyen típusú együttműködés, hiszen jelenleg a Chrysler nélkül is igen sikeres Észak-Amerikában, és aligha áll érdekében, hogy erősebbé tegye egyik jelentős ellenlábasát.