Különleges Cayman a Porsche Designtól

2007.08.15. 10:11

Az idén lesz 35 éve, hogy megalapították a Porsche Design nevű vállalkozást, amely hétköznapi használati tárgyak tervezésével és gyártásával foglalkozik. Ebből az alkalomból készítette el a stuttgarti sportkocsigyár a Porsche Design Edition 1 Cayman S jelzésű kis szériás modellt, amelyből mindössze 777 példányt gyártanak.


Galéria - kattintson a képre

A születésnapi modell műszakilag alig különbözik a Cayman S nagyszériás változatától. Csak a futóművön módosítottak egy keveset: 10 mm-rel lejjebb ültették, a nyomtávot 5 mm-es távtartókkal kiszélesítették, és különleges mintázatú, 19 hüvelykes felniket szereltek fel, bár ezek a változtatások is inkább az autó megjelenését hivatottak markánsabbá tenni. A hangsúly azonban a külsőségeken van: a matt csíkokkal díszített fényes fekete festés, az Alcantara bevonatú váltógomb, kormánykerék és kézifék-kar, a kárpitokba nyomott feliratok, és persze a kisszériás gyártást hangsúlyozó sorszám-tábla teszi a gyűjtők számára is értékessé a típust. Az ínyencek nyilván azt is értékelik majd, hogy a műszerek háttere a Porsche Design első termékét, a Chronograph 1 nevű karórát idézi.

A Porsche Design elvileg önálló cég, bár a névazonosság a sportkocsigyárral nem véletlen. A VW Bogarat tervező Ferdinand Porsche unokája, Ferdinand Alexander Porsche alapította 1972-ben, miután kilépett a családi sportkocsigyárból, ahol egyebek közt ő tervezte a legendás 911-es első generációját még 1964-ben. A Porsche Design ma is számos, igényes formavilágú hétköznapi használati tárgyat kínál, az óráktól a konyhai és barkácsgépeken át a táskákig és golfütőkig. Emellett külső cégek számára is formaterveznek, műfajra tekintet nélkül szinte bármit: az utóbbi években többek közt metrószerelvényt és jachtot, LCD monitort, szobabútort és fogászati vizsgálóállomást is terveztek.