Spanyol kézbe kerülhet a Seat

2007.08.16. 13:31

Állítólag egy új konzorcium alakul Spanyolországban, amelynek a Seat megvásárlása volna a célja. Az ötletgazda állítólag Pino Tartaglione, aki korábban maga is a VW-csoport alkalmazásában állt, sőt, egy évig a Seat igazgatója is volt.

Úgy hallani, a pénzügyi hátteret már meg is szerezte a felvásárláshoz: a Lexus, a Hyundai, a Subaru, a Bentley és a Chrysler márkák spanyolországi forgalmazója, a Bergé csoport, illetve a Carulla család tőkéjéből gazdálkodhat a felvásárlás során, hitelt pedig a La Caixa nevű katalán banktól vehetnek fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy mit szeretnének kezdeni a Seattal a felvásárlás után, hiszen a spanyol autómárka jelenleg teljes egészében a Volkswagen műszaki hátterére támaszkodik. Egyes feltételezések szerint a Seat műszaki szempontból továbbra is a Volkswagenre támaszkodna, de olyan feltételezések is napvilágot láttak, amelyek szerint a cég számára új partnert keresnének az új tulajdonosok.

Akárhogy is lesz, egy esetleges eladással a Seat márka alighanem csak jól járhat, hiszen a Volkswagen hosszú évek óta mostohagyermekként kezeli a céget: a modellpaletta bővítésére vonatkozó ígéretekből nem lett semmi, a jelenleg kínált modellek nagy része pedig egy kaptafára készített, így igen nehezen megkülönböztethető autókból áll, amelyeket igen nehéz eladni. Önálló tulajdonossal azonban változhat a kép. A Seat előtt ismét megnyílhat az út, hogy önálló karakterű, érdekes autókat előállító céggé váljon. A kérdés már csak az, hogy a VW hajlandó lesz-e megválni veszteséges márkanevétől, vagy sem.