Új szedánt mutat be a Proton

2007.08.17. 12:40

A maláj gyártó felett már vagy tucatszor megkongatták a vészharangot, de úgy néz ki, a baj mégsem akkora, mint korábban gondoltuk: a cég erejéből egy új modell, a Persona bemutatására is futotta.


Galéria - kattintson a képre

A típusjelzés ismerős lehet: ezen a néven forgalmazták korábban a Mitsubishi Lancer átfaragott orrú, olcsó, maláj gyártmányú másolatait. Az új Persona azonban saját fejlesztés, igaz, nagyrészt az ötajtós Gen.2 típuson alapul, amelyet még 2004 elején mutattak be. A legnagyobb különbség a két típus közt, hogy az új Persona négyajtós szedán tágas csomagtérrel, míg a Gen.2 rövidebb, ferdehátú ötajtós. Van még néhány apró eltérés, de egyik sem túl feltűnő, viszont a két autó műszaki szempontból gyakorlatilag azonos. A padlólemez, a hajtáslánc, a Lotusnál kifejlesztett korszerű, 1,6 literes Campro motor mind a testvérmodellből származik.

A Personában az újdonság erejét hiába keressük, viszont a típus bemutatása jelzésértékű: azt mutatja, hogy a Proton – a cégvezetés bevallása szerint egy új kínai partnernek köszönhetően – ismét megpróbál önállóan talpra állni, anélkül, hogy beolvadna valamelyik nagy nemzetközi autógyártóba.