Hibrid tanulmány készül az Opel Corsából

2007.08.23. 11:48

Frankfurtban mutatja be a GM Europe a szupertakarékos Corsát, amelyben egy új, olcsó, és viszonylag egyszerűen kivitelezhető hibrid hajtásláncot mutatnak be.

Nem teljes hibrid hajtásláncról van szó, amilyet a Toyota alkalmaz a Priusban. Az elektromos segédmotor, az indítómotor és az akkumulátorokat töltő generátor funkcióját egyetlen szerkezet tölti be, amely nem sokkal több egy nagyobbacska indítómotornál. A starter-generátornak nevezett villamos gép csak induláskor és nagyobb gyorsításoknál lép be a hajtásláncba, lassításkor a beépített Li-ion akkumulátorokat tölti, illetve a megálláskor automatikusan leálló motort indítja újra, ha szükséges. Ennek ellenére az eredmények ígéretesek: az alapul szolgáló, 1,3 literes, 75 lóerős dízelmotorral hajtott Corsa fogyasztását a hibrid rendszer beépítésével 3,75 l/100 km-re sikerült vele leszorítani, a szén-dioxid kibocsátás pedig 99 g/km-re mérséklődött.

Egyelőre nem tudni, hogy az Opel programjában megjelenik-e egy ilyen típus, és ha igen, mikor, bár a hibrid Corsa jelentős segítséget nyújthatna az Opelnek, hogy 2012-re elérje az EU által elvárt 120 g/km-es szén-dioxid-kibocsátási átlagot.