Ford Verve Concept: fotókon a Fiesta előfutára

2007.08.24. 12:14

Tegnap még csak vázlatokat tudtunk mutatni a Ford frankfurti tanulmányautójáról, de mára megérkeztek az első hivatalos fényképek is.


Galéria - kattintson a képre

Sajnos a fotókon kívül más konkrét információval nemigen szolgált a Ford of Europe: csupán a forma korszerűségéről és nagyszerűségéről áradoznak az autó tervezői, olyan üres általánosságokat pufogtatva, hogy a Verve tanulmány a jövő európai Fordjainak formai megoldásait hordozza. Az alkotási folyamatról annyit azért elárultak, hogy az autó vonalait a cég brit tervezői vetették papírra, a kölni központban működő tervezőrészleg csak az utolsó simításoknál működött közre.


Galéria - kattintson a képre

A szokványos csapott hátú kisautó-formát sikerült egész érdekessé tenniük: az autó orra a trapéz-alakú első légbeömlővel, és a csaknem az A-oszlopig érő lándzsahegy-forma fényszórókkal még az aktuális kisautó-mezőnyben is meglepően agresszívnek látszik, oldalt pedig a felfelé kihegyesedő hátsó oldalablakok, és a meredeken emelkedő övvonal kölcsönöz sportos karaktert a kisautónak. Egyedül a hátsó rész kaotikus egy picit, mintha elfogytak volna az igazán frappáns ötletek, mire a farrész tervezését megkezdték. Vannak persze nagy, LED-es lámpák és erőteljes élek, de az autó többi részére jellemző összhang hiányzik.

Sajnos egyelőre egy hangot sem hallottunk arról hivatalos forrásból, hogy a korábbi pletykákhoz híven a Verve lenne a Fiesta negyedik generációjának előfutára. Ugyanakkor nem kételkedünk benne, hogy így van. A forma véglegesnek tűnik: bár néhány részletet biztosan átdolgoznak rajta, de a jövőre bemutatkozó Ford kisautó valószínűleg nagyon hasonlít majd az idei Frankfurti Autószalonon kiállításra kerülő tanulmányra.