Paranoia-mobil Ford alapokon

2007.08.28. 14:07

Igazán súlyos üldözési mániásoknak ajánlja egy kis amerikai cég Ford F550-es teherautón alapuló páncélozott járművét. A gyártó állítása szerint a ronda, szögletes autókat eredetileg az Egyesült Államok kormánya rendelte meg diplomáciai küldetésekhez, de tíz példányból végül csak hetet vettek át, ezért a maradék hármat polgári személyeknek adnak el.


Galéria - kattintson a képre

A szörnyűséges külső oka, hogy a fejlesztéskor a lehetséges legnagyobb védelmi szint elérése volt az elsődleges cél. Az autó így Amerikában az A9, Európában a B6+ védelmi kategóriába tartozik, azaz nagy kaliberű géppisztolysorozatok ellen is védelmet nyújt a homokszínű doboz. Ráadásul habosított műanyaggal töltött gumijain akár lyukas kerekekkel is képes 50 km/h-s sebességgel haladni, sértetlen gumikkal pedig akár 170 km/h-val is száguldhat. Mindezt a Ford hat literes V8-as turbódízel motorja teszi lehetővé, amelyet szintén erős páncélzattal vettek körül. A szörnyeteg alapkivitelben 16 főnek kínál maximális védelmet és minimális utazási komfortot, de némi felárért luxuskivitelű belső térrel is ellátják, így akár limuzin helyett is használható.


Galéria - kattintson a képre

Sajnos azt nem tudjuk, hogy mekkora lehet az autó tömege, vagy a fordulókörének átmérője, de egy profi limósofőr nyilván elboldogul ezzel is, az utasok pedig mindaddig biztonságban érezhetik magukat, amíg nem páncéltörő rakétával, vagy harckocsival törnek az életükre. A páncélozott luxusautókkal szemben egy másik előnye is van az átalakított, összkerék-hajtású Ford teherautóknak a magas védettség mellett: Viszonylag könnyű elhagyni, ha baj van, hiszen összesen hét menekülőajtót alakítottak ki rajta, amelyek közül kettő a tetőn található.

A világ talán legbiztonságosabb, pénzért megvásárolható, és közúton is használható páncélozott járműve persze nem olcsó mulatság: az alapára 149 ezer dollár, azaz átszámítva nettó 28 millió forint, a luxusbelsőért pedig további ötmillió forintnak megfelelő összeget számláznak.