Concept cX: új Mitsubishi tanulmány Frankfurtra

2007.08.29. 16:06

A japán gyártó egy jellegzetes vonalvezetésű, kompakt szabadidő-autóban mutatja be saját fejlesztésű dízelmotorjának, és dupla kuplungos váltójának prototípusát.


Galéria - kattintson a képre

A Concept cX formatervével egyértelműen a Lancerrel kitaposott ösvényt követték a Mitsubishi tervezői. A hűtőmaszk szinte egy az egyben a sportos vonalú szedánról érkezett, és az autó oldalán felbukkanó dinamikus ívek is a testvérmodellt idézik. Ennek ellenére az autó külseje egyáltalán nem tűnik fantáziátlannak: a hosszú első túlnyúlás, a rövid farész, a hatalmas kerekek és a rövid, de szokatlan kialakítású far izgalmassá teszi a hobbiterepjáró megjelenését. A belső tér kialakítása is arról árulkodik, hogy a Mitsubishi új tulajdonosai leszerződtettek néhány vérprofi tervezőt: az egyszerű, de karakteres vonalakat űrtechnikát idéző elemekkel tették egészen egyedivé.


Galéria - kattintson a képre

A tanulmányautó legnagyobb horderejű újdonsága a lemezek alatt, pontosabban a motorházban található. Itt láthatjuk ugyanis először a Mitsubishi első saját fejlesztésű, 1,9 literes, 134 lóerős, és 280 Nm-es csúcsnyomatékú személyautó-dízelmotorját. A japánok ezzel az Euro5 normarendszernek is megfelelő, részecskeszűrős dízelmotorral szeretnék felváltani a Volkswagentől vásárolt kétliteres, 140 lóerős dízelmotort, méghozzá igen hamar: a tervek szerint az új négyhengeres már 2009-től bekerül az Európába szánt Lancerekbe. A Concept cX-be az új motort ráadásul a Lancer Evo X-ben bemutatkozó új, SST fantázianevű dupla kuplungos váltóval együtt építik be. Ez a szerkezet a Volkswagen DSG-jéhez hasonlóan sima váltásokat tesz lehetővé automata üzemmódban is, teljesítményzabáló hidrodinamikus elemek felhasználása nélkül.

A cX tanulmány egy kevésbé látványos, de környezetvédelmi szempontból igencsak jelentős újítást is tartalmaz: egy új belső téri műanyagot, amely nagyrészben különféle növényi rostokból áll. Állítólag ezzel az olcsó, és egyszerűen újrahasznosítható anyaggal is találkozhatunk majd a Mitsubishi jövőbeli típusaiban.