A Mercedes felhagy az önálló váltófejlesztéssel?

2007.08.31. 11:24

A stuttgarti gyártó vezetése mérlegeli annak lehetőségét, hogy egy külső beszállítóra bízza a sebességváltói fejlesztését és gyártását.

A Mercedes jelenleg teljes egészében házon belül tervezi és készíti saját személyautóinak váltóit. Így ugyan sok esetben a konkurencia előtt járhat a cég – a Mercedes hétsebességes automatája még mindig az egyik legjobb a piacon –, de a költségei is jóval nagyobbak, mint konkurenseié. Az Audi, a BMW, a Jaguar vagy a Lexus külső cégekkel működik együtt, így a fejlesztés és a gyártás költségei megoszlanak a megrendelő és a beszállító közt, ami komoly megtakarítást eredményez. Ráadásul számos, erőátviteli berendezésekre specializálódott cég található a piacon, amely kapva kapna a Mercedessl való együttműködés lehetőségén, például a német ZF és Getrag, vagy a japán Aisin, hogy csak a legismertebb neveket említsük. Végleges döntés ugyan még nem született, de úgy tudjuk, a cég vezérigazgatójától, Dieter Zetschétől származik az önálló váltófejlesztés ötlete, így nagy az esélye, hogy az igazgatótanács is megszavazza a tervezetet.

A pletykák szerint az első váltó, amelynek kialakításánál külső segítséget vesz igénybe a Mercedes, egy nyolcsebességes, dupla kuplungos szerkezet lesz, amellyel elsősorban a jelenleg használt öt- és hétsebességes, hidrodinamikus elven működő automatáit szeretné kiváltani a luxusautó-gyártó kisebb teljesítményű modelljeiben.